Under år 2013 slog portarna upp för första gången till restaurangen Lilla Ego i Stockholm. Bakom initiativet till denna kvarterskrog belägen på Västmannagatan 69 står krögarna Tom

Mat och träslevar

Sjöstedt och Daniel Räms. Båda två är meriterade kockar som vid varsitt tillfälle vunnit Årets Kock – Sjöstedt år 2008 och Räms år 2013. Tom Sjöstedt har dessutom varit med och vunnit VM-guld år 2006 när Svenska kocklandskapet deltog i världsmästerskapen i Luxemburg. Sedan en tid tillbaka jobbar även Årets Kock 2016 på Lilla Ego – en trio som helt klart bäddar för succé på restaurangen. Och resultaten har inte låtit vänta på sig. Sedan öppningen har krogen fått fantastiska recensioner och finns numer med i White Guide, Guide Michelin och Restaurangkartan.

Genom sitt unika koncept med toppklassig mat i en enkel lokal där personalen själva inrett det mesta har Lilla Ego väckt intresse hos många. De har än så länge inga planer på att utöka sin verksamhet genom att expandera till andra städer. Detta kan tyckas tråkigt för den som hört mycket gott om restaurangen och blivit nyfiken på att göra ett besök. Som tur är går det enkelt att åka dit, restaurangen är centralt belägen i Stockholm och med flyg kommer man utan problem dit även från långväga håll. Till exempel går det på dryga timmen att ta sig med flyg stockholm ängelholm och tvärtom. Däremot är det viktigt att komma ihåg att boka bord i god tid innan man planerar en resa dit. Lilla Ego är enormt populärt och borden släpps 90 dagar i förväg och blir i princip alltid uppbokade direkt. Det finns dock alltid åtta drop in-platser vid baren, men för den som reser en bit är det dumt att chansa. För större sällskap på mellan 12 till 18 personer som bokat bord finns det platser i källaren där middagen kan avnjutas i en ostörd miljö.

Lilla Egos kockar lagade maten på Nobelfesten

Kött och grönsaker

Det kan vara svårt att tro att Lilla Ego är en White Guide-restaurang vid första anblick då lokalen inte är särskilt märkvärdig. Menyerna är skrivna för hand på papper med spritpennor och i väntan på att få komma in får man stå i vad som kallas för ”dödens korridor”. Under 2017 kom dock det ultimata beviset på att Lilla Egos kockar är i världsklass, då de lagade mat på Nobelfesten. I sann Lilla Ego-anda valde de att sticka ut och gjorde förrätten helt och hållet vegetarisk. Detta var första gången på flera år som en vegetarisk rätt serverades under Nobelmiddagen vilket var ett uppskattat initiativ av många. Att äta vegetariskt är något som ligger i tiden och även om inte Lilla Ego är en genomgående vegetarisk restaurang finns ändå möjligheten att byta ut köttet i alla deras rätter mot ett vegetariskt alternativ. Temat för årets Nobelfest var is och Arktis vilket passade bra då Lilla Ego nischat sig som en restaurang med nordiska smaker blandat med andra spännande kombinationer. Blir du sugen på att provsmaka maten hos Lilla Ego – kom ihåg att boka bord minst ett kvartal innan.