Sveriges huvudstad ser under 2017 en rad nya restauranger. Vissa har redan slagit upp dörrarna medan andra fortfarande putsar på detaljerna.

Tekniska by Pontus

På Tekniska Museet i Museiparken på Kungliga Djurgården så öppnar Pontus Frithiof en ny restaurang tillsammans med Modis. I fokus står hållbar framtid och med en färgstark miljö och nyskapande lösningar så vill man inspirera till klimatsmarta val och innovation samt erbjuda upplevelser som andras lekfullhet och hållbarhet. Unga och barn står i fokus. I sann Pontusanda så kommer restaurangen också att erbjuda möjligheter till möten, kurser och fester. Restaurangen är planerad att öppna i september.

Kvarnbacken

För ett par år sedan så kunde Djurgårdsflanören njuta av mat på restaurang Lisa på Udden på Biskopsudden. Efter en förödande brand så beslöt man sig för att inte bygga upp restaurangen igen och sedan dess har platsen känts bortglömd och öde. Fram till denna höst då Svenska Brasserier och Tommy Myllymäki planerar att öppna en ny restaurang med arbetsnamnet Kvarnbacken. Den nya restaurangen ritas av Jonas Bohlin och kommer endast att hålla öppet sex månader om året för att tillåta Myllymäki, som alltid kommer att vara på plats, att ha lite ledigt.

Kagges

I Frantzéns gamla lokaler i Gamla stan så har krogen Kagges öppnat. Här lagas ambitiös mat i en avslappnad miljö och det är kockarnas känsla för dagen som styr vad som serveras. Det är Douglas Tjärnhammar-Alm och Kalle Lindborg, bägge kända från andra krogar, som står för ägarskapet.

Çok

En kebab är en kebab. Eller? Inte enligt Mahmut Sucakci, tidigare Lily’s burger. Här serveras dönerkebab gjord på fina råvaror och höga ambitioner. Fine-fast-food som ägaren kallar det. Restaurangen är belägen på Kungsholmen och har redan slagit upp sina portar.

Rutabaga

Oj vad många det var som tappade hakan av förvåning då Mathias Dahlgren stängde Matsalen på Grand Hotel för att öppna en vegetarisk krog i samma lokaler. En restaurang med två stjärnor i Guide Michelin mot en krog som bara serverar grönsaker? Kan det verkligen fungera? Det gör det säger de som varit där. Rutabagas meny inspireras av de varierande bakgrunder som kökspersonalen har och således kan man också sätta en twist på säsongstänket.

Brewbar

Södermalm sjuder av liv och restauranger återfinns i snart sagt varje gathörn. Utom möjligen på Magnus Ladulåsgatan, den har inte varit bortskämd med bra restauranger. Förrän nu. Här lockar nu Brewbar med fingerfood och lokala ölsorter samt en mysig krypinkänsla. Vill man hellre sitta ute och njuta av sommarsolen så går det också bra. Ägaren, Bosse Garcia, är förtjust i svenska microbryggeriet och detta återspeglas på menyn.

The Old Smokehouse

Nu finns det ytterligare en anledning att ta sig till Nacka! På The Old Smokehouse på Smedsudden så tänker man “rök och eld” och här serveras god bbq inspirerad av den amerikanska södern och gamla svenska röktraditioner.