När man går ut och äter bör man inte bete sig hur som helst. En hel del människor gör det tyvärr, men dessa borde snarare äta hemma. En restaurang är förvisso inte en offentlig plats i

ordets politiska bemärkelse, utan alltsomoftast en privat rörelse, men oavsett är det en miljö man delar med andra och just därför är det rekommenderat att hålla god ton. Om inte annat för att göra det hela till en trevligare upplevelse för en själv och ens sällskap.

Denna uppfattning är inte tagen ur luften utan är allmänt vedertagen internationellt. Restaurangväsendet och kulturen kring denna har vuxit fram under mycket lång tid och bör således respekteras. Att bedriva restaurangverksamhet är slitsamt och svårt nog som det är. Det finns en mängd olika guider på internet som kan hjälpa med detta. Även många av de stora dagstidningarna i utlandet skriver om ämnet, både i exempelvis USA och England. Den amerikanska länken har fokus på hur man får barn och ungdomar att uppföra sig på restaurang, vilket är både intressant och hjälpsamt att läsa. I synnerhet om man har eller planerar att skaffa barn.

En metod för att lära både sig själv och sin familj hur man beter sig på restaurang är att börja med att öva på det hemma. Förstås kan man servera god dryck från Vinoteket till exempel, laga god mat och ta fram rekvisita. Vid varje övningstillfälle kan en ny familjemedlem få spela personal för att med egna ögon få se hur det är att arbeta som serveringspersonal. För att bygga upp en så trovärdig atmosfär som möjligt kan man satsa på att duka fint och sätta på lite musik. Försök ha en längre sittning för att se hur det känns. Om ni är en riktigt stor familj kan ni till och med ha två bord och på så sätt se hur det är när flera olika sällskap ska försöka samsas om ett och samma utrymme. Glöm inte att ha kul när ni gör detta. Förstås är det ett ganska lustigt sätt att lära sig hur man ska bete sig – men det är samtidigt ett väldigt effektivt sätt. Det kan ju inte skada att pröva, eller hur?

För att få till det med maten får man använda fantasin. Om den tryter finns det mängder med kokböcker att tillgå. En särskilt fin sak man kan göra är att försöka få tag på en släktings gamla kokbok. Kanske farmors eller gammelfarmors. Då kommer hela ritualen att kännas lika traditionstyngd som restaurangkulturen som man försöker inskola sig själv och sin familj i.

På sikt kommer ni att bli riktiga restaurangproffs. Ert bord kommer att vara det som lyfter hela rummet med sin perfekta artighet och klassiska, stilfulla uppförande. Detta har ni att se fram emot, men som det så vackert heter – för att vara fin så måste man lida pin.