Det är mycket som krävs för att skapa en bra restaurang. Självklart måste man servera bra mat och ha duktig personal på plats som kan sköta driften, men man måste även skapa rätt

En stilren restaurang

atmosfär för att lyckas. Inredningen är många gånger minst lika viktig som allt det andra som gör restaurangen till en härlig och inspirerande plats att vistas på. Hur inreder man då en restaurang på rätt sätt? Svaret är inte så enkelt, för man måste alltid utgå ifrån vad det är man serverar, vilket område man befinner sig i och vilka ens gäster är.

När man inreder en restaurang måste man dessutom fundera på hur gästerna och personalen kommer att röra sig i lokalen. Det är viktigt att det inte blir för trångt eller svårt för serveringspersonalen att ta sig fram mellan bord och kök. Att hela tiden ha säkerheten i åtanke när man inreder är också ett måste. Det ska vara lätt för gästerna att ta sig till en nödutgång om det blir nödvändigt. När det kommer till de mer dekorativa elementen bör man framförallt fundera på vilka lampor man installerar. Belysning är a och o när det kommer till att skapa en atmosfär som känns passande.

Inredningens tema brukar följa menyn. En restaurang som främst serverar fisk och skaldjur brukar för det mesta ha en avskalad inredning med marina influenser. Vitt, blått och möbler som är tillverkade av olika naturmaterial brukar vara vanligt. Serverar restaurangen istället grillat kan en rustik inredning med mycket trä och läder passa bra. En etnisk restaurang har vanligtvis dekorationer och influenser från det land där maten som serveras kommer ifrån.

Att inreda med lokala detaljer

Även om inredningen är anpassad efter det man serverar kan och bör man som ägare sätta en personlig prägel på sin restaurang. Det är till exempel en bra idé att skapa någon slags lokal anknytning och det kan man göra genom att använda sig av lokalt hantverk och konst. Finns det till exempel en möbeltillverkare i närheten kan man köpa restaurangens möbler därifrån. Detsamma gäller för lokala textilkonstnärer som kanske kan skapa restaurangens dukar, linneservetter och dekorationer.

Inredning på en modern restaurang

En keramiker kan tillverka vaser eller salt- och pepparkvarnarna, medan en bildkonstnär eller fotograf kan få sina alster uppsatta på väggarna. Att skapa en restaurang med stark lokal anknytning är något som börjar bli mycket populärt och det är tydligt att många gäster uppskattar denna typ av inredning.

Det blir nämligen allt vanligare att stora kedjor stänger och restauranger med lokal anknytning öppnar upp istället. Den här trenden kommer troligtvis inte att dö ut inom en snar framtid och det är därför ett ganska säkert kort att inreda mer lokalt. Som restaurangägare är det dock viktigt att alltid vara lyhörd för vad lokalborna saknar i det område där man ska öppna upp. Lyckas man skapa ett koncept, en meny och matcha inredningen med vad folk vill ha är det lättare att bli framgångsrik än om man bara går på känsla.