Rutabaga är en ny lakto-ovo-vegetarisk restaurang placerad på Grand Hotel i Stockholm. Maten som serveras kommer från hela världen och visionen är att skapa lyxiga, vegetariska rätter i världsklass. Hos Rutabaga är atmosfären avslappnad och lika lämplig för att tillbringa hela kvällen med att testa olika spännande rätter på som att ta en snabb måltid och sedan gå vidare. Restaurangen har fått mycket bra kritik från recensenter och besökare vilket inte är så konstigt med tanke på hur trendigt det blivit med att äta mer grönt och framförallt ekologiskt. Hos Rutabaga kan man testa många nya rätter som bakad roscoff, friterad aubergine, gnudi och testa specialkomponerade drycker till som innehåller bland annat kålrot och kokosvatten. Vill man besöka Rutabaga är det en bra idé att boka bord i god tid då det ä en viss väntetid. Namnet Rutabaga är ett annat ord för kålrot som används i bland annat Nordamerika, Frankrike och Italien.

En köttfri skoldag

I en debattartikel som publicerades i Skövde Nyheter under februari beskrev Jonas Paulsson, från “En köttfri måndag” hur världen är nära en klimatkatastrof om ingen förändring sker snart. Han ansåg att kommunpolitikerna borde ta sitt ansvar för miljön och vidta åtgärder för att minska samhällets klimatpåverkan. En av alla åtgärder som enligt Jonas Paulsson bör genomföras är en ändring i skolans värld gällande skolmaten. “En köttfri måndag” vill ha en vegansk dag i skolan, där eleverna serveras baljväxter istället för kött och växtbaserade alternativ istället för komjölk. Grunden till detta initiativ från “En köttfri måndag” är enligt dem att produktionen av både kött och mjölk bidrar till stora mängder utsläpp av växthusgaser och att det vore 40 gånger bättre för miljön med att äta bönor istället för kött. Debattartikeln möttes av både positiva och negativa kommentarer. Många tyckte att det var ett riktigt bra initiativ för att hjälpa till med att rädda miljön, medan andra ansåg att de hellre skulle vilja välja själva vad de vill äta till lunch i skolan.

Populärt med vegetarisk kost

De senaste åren har det blivit enormt trendigt att äta mer hälsosam mat. Vegetariskt, ekologiskt och grönt är populärt och under 2017 uppskattades det att fyra av tio svenskar åt vegetariskt minst en gång i veckan. Att det blivit så populärt syns inte minst i butiker där vegetariska produkter ökar hela tiden. I takt med att fler och fler vill äta vegetariskt ökar också behovet för vegetariska restauranger. Många kanske har en idé och en vision om att starta upp en helt ny, vegetarisk restaurang. Men det är svårt att göra det utan att ha personal med sig från början, och det kan vara svårt att hitta rätt personer att anställa. Det är då man kan anlita ett företag som hjälper en med den biten, som till exempel placerapersonal.se. Där får man hjälp med en professionell matchning och kan få tillgång till personal för både kortare konsultuppdrag och längre anställningar.